Povodom izjava predsjedničkog kandidata Ivana Pernara koji je u intervjuu za Crol.hr, između ostalog, odgovarao i na pitanje vezano za rodni identitet i pravo samoodređenja te interspolne osobe nazvao "dvospolcima" i "hermafroditima", reagirala je udruga Trans Aid.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Udruga Trans Aid zahvaljuje predsjedničkom kandidatu Ivanu Pernaru na odgovorima na pitanja koje je portal Crol.hr uputio predsjedničkim kandidatima i kandidatkinjama o trenutačnom stanju LGBTI prava i mogućnostima promjene istih u budućnosti, društvenom statusu LGBTI osoba u Republici Hrvatskoj, kao i njihovu angažmanu oko borbe protiv diskriminacije ukoliko budu izabrani te u nastavku komentiramo odgovor na pitanje vezano za rodni identitet i pravo samoodređenja.

Razlika između spola i roda

Kad je riječ o interspolnim osobama, naglašavamo da su pojmovi poput "dvospolac" i "hermafrodit" zastarjeli i pogrdni pojmovi koji se ne trebaju koristiti ni u kojim okolnostima. Interspolnost je krovni termin za sve varijacije u spolnim karakteristikama koji obuhvaća iskustva osoba čija se tijela prema medicinskim normama ne mogu klasificirati u tipična muška i ženska tijela u odnosu na njihov kromosomski, gonadni ili anatomski spol. Interspolnost obuhvaća fizičke spolne karakteristike koje su drugačije od onoga što često smatramo tipičnim za muško ili žensko tijelo.

Jedna od 2000 je približan broj beba koje su rođene s tijelom koje izgleda drugačije od onoga što se smatra "tipičnim" za muško ili žensko dojenče i one su u riziku za genitalne – "normalizirajuće" operacije, često zbog društvene nelagode. Takve operacije su estetske i nisu medicinski potrebne.

Također naglašavamo razliku između spola i roda. Spol se osobi pripisuje pri rođenju kao "muški" ili "ženski," ovisno o izgledu genitalija, te predstavlja tjelesno poimanje sebe. Rod je poimanje sebe u društvenom kontekstu te se taj pojam često koristi da se opišu društveni aspekti rodnih identiteta i spolova, tj. kako drugie doživljavaju ili interpretiraju neku osobu i njen rodni identitet i spol, koja očekivanja se vežu za njih itd.

Taj doživljaj drugih može, ali ne mora biti u skladu sa stvarnim identitetom osobe, i najčešće je pojednostavljivanje kompleksne stvarnosti.

Samoodređenje rodnog identiteta osnovno je ljudsko pravo svake osobe

Rodni identitet je čovjekov intrinzični osjećaj da je muško (dječak ili muškarac), žensko (djevojčica ili žena) ili nekog nebinarnog rodnog identiteta (primjerice arodan_na, rodno fluidna_an, genderqueer itd.). Uključuje ono kako želimo da nam se drugi obraćaju odnosno kako da nas oslovljavaju, kako sebe doživljavamo, kako želimo da nas drugi doživljavaju.

Spolna orijentacija se odnosi na emotivnu, seksualnu i drugu privlačnost prema osobama koje mogu biti istog i/ili različitog spola ili roda, te spolni identitet podrazumijeva vlastitu spolnu, rodnu i seksualnu koncepciju koja ni na koji način ne ovisi o spolu koji je osobi pripisan pri rođenju, spolnoj orijentaciji, rodu i očekivanom rodnom izražavanju.

Pozivamo kako predsjedničke kandidate i kandidatkinje, tako i sve druge političke dionike u Republici Hrvatskoj, da na informiran način, poštujući Rezoluciju Vijeća Europe o ljudskim pravima trans osoba iz 2015. godine, kao i Rezoluciju Europskog parlamenta o pravima interspolnih osoba iz 2019., kontinuirano rade na poboljšanju ljudskih prava trans, interspolnih i rodno varijantnih osoba, uz suradnju s udrugom Trans Aid kao jedinom udrugom u Republici Hrvatskoj koja se bavi ljudskim pravima trans, interspolnih i rodno varijantnih osoba, kako bi njihova politička djelovanja što bolje oslikavala potrebe naše zajednice u Hrvatskoj.

Samoodređenje rodnog identiteta osnovno je ljudsko pravo svake osobe te kao takvo mora biti omogućeno svim građankama i građanima Republike Hrvatske.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.