Nakon što se poznati modni dvojac Dolce&Gabbana prije nekoliko mjeseci našao na udaru žestokih kritika zbog izjava o "sintetičkoj djeci" gej parova i "iznajmljivanju maternica", sad je uslijedila javna isprika.

Govoreći o izjavama koje je u ožujku dao za talijanski časopis Panorama, Domenico Dolce je u razgovoru za Vogue rekao: "Jako mi je žao, nisam namjeravao nikoga uvrijediti".

Posljedice njegovih izjava, obzirom da su došle od gej dizajnera, koji je katolik i Sicilijanac, poprimile su poprilične razmjere, jer ovo je godina koja će ostati zapamćena kao jedna od najupečatljivijih za LGBT zajednicu - od velike pobjede bračne jednakosti na referendumu u katoličkoj Irskoj, preko odluke američkog Vrhovnog suda o priznanju istospolnog braka u čitavom SAD-u, pa sve do autanja Brucea Jennera kao transrodne žene Caitlyn.

Sir Elton John, otac dvoje djece začete umjetnom oplodnjom, koja su rođena zahvaljujući surogat-majčinstvu, napao je ovaj modni dvojac na društvenim mrežama i pozvao na bojkot njihovih proizvoda, u čemu su ga podržale/i Martina Navratilova, Madonna, Ricky Martin, Victoria Beckham i brojni drugi. Liberalnoj je zajednici bilo teško shvatiti zašto bi netko, tko je i sam homoseksualac, o gej roditeljstvu pričao na tako ružan način, kao da podcjenjuje mogućnost roditeljstva za istospolne parove.

Dolce je izrazio žaljenje i rekao kako razumije koliku bol su njegove izjave nanijele: "Doista sam duboko promislio o svemu, često sam o tome pričao sa Stefanom i shvatio koliko su moje riječi bile neprimjerene, stoga se ispričavam. To su samo djeca, ne trebamo ih etiketirati". Priznaje kako bi svi trebali imati mogućnost stvoriti obitelj uz pomoć znanosti: "Mislim da je to individualna odluka. Ne znam sve o umjetnoj oplodnji, ali volim kad su ljudi sretni. To je poput lijeka, znanost je tu kako bi pomogla ljudima", rekao jeDolce.

Stefano Gabbana je ovome dodao: "Kad me pitaju jesam li želio biti roditelj, kažem 'da, naravno, zašto ne?', ali to nije moguće u Italiji. Razmišljao sam otići u Kaliforniju, ali dijete ne bih mogao dovesti u Italiju, jer bi mi trebala putovnica djetetove majke. Raspitivao sam se i o posvajanju, no to je u Italiji teško ostvarivo i za hetero parove, zamislite kako je tek kad si gej!".

 

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.