Nakon nekoliko mjeseci, Hrvatski autoklub je pogodnosti obiteljskog članstva proširio i na životne partnerice i partnere. Epilog je to priče koju smo donijeli ljetos, kad su nas čitateljice upozorile da ne mogu kupiti obiteljsko članstvo jer je HAK-ov uvjet bio da "supružnici moraju biti različitih spolova".

Podsjetimo, na to je reagirala pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić koja je pokrenula antidiskriminacijski postupak. Od nadležnih tijela HAK-a zatražila je pismeno očitovanje o stvarnoj praksi koju ima u pogledu pristupa uslugama koje pruža, a HAK je imao obvezu očitovati se o upitu Pravobraniteljice u roku od 30 dana.

Kako HAK nije zaprimio inicijalni dopis, 22. kolovoza iz ureda Pravobraniteljice poslan je novi u kojem je HAK-u skrenuta pažnja na članak 2. i članak 3. Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola (NN 92/14) koji životno partnerstvo definiraju kao zajednicu obiteljskog života.

Nova pravila od 1. studenog

U okviru navedenog postupka pravobraniteljica je zatražila od HAK-a da se očituje o svojoj poslovnoj politici koja se odnosi na uvjete pristupa Obiteljskom članstvu te je iz dostavljenog očitovanja utvrdila kako HAK smatra da kao interesna udruga građana "ima pravo autonomno utvrditi definiciju obitelji koja predstavlja polazište za utvrđivanje mogućnosti pristupa pojedinca Obiteljskom članstvu".

U međuvremenu je, osim od pravobraniteljice, pristigla i reakcija ORYX Grupe koja je, potaknuta pričom Crol.hr-a o homofobiji u HAK-u i nepoštivanju životnog partnerstva kao obiteljske zajednice u njihovoj usluzi obiteljskog članstva odlučila našim čitateljicama pokloniti jednogodišnje besplatno članstvo, a pismom im se osobno obratio predsjednik uprave, Ivan Zubak.

U dopisu koji je Crol.hr u zaprimio u srijedu, pravobraniteljica Ljubičić obavijestila nas je da je od strane Hrvatskog autokluba "primila dopis u kojem je navedeno da je Upravni odbor Hrvatskog autokluba na svojoj 5. sjednici održanoj 26. listopada 2016. godine donio, sukladno njezinom upozorenju i preporuci, Odluku o izmjenama Pravila Obiteljskog članstva Hrvatskog autokluba u modelima "Start", "Optimum" i "Europa" koja je stupila na snagu te se primjenjuje od dana 1. studenog 2016. godine.

Obiteljsko članstvo za sve građanke i građane

Sukladno novoj Odluci, piše pravobraniteljica, Obiteljsko članstvo sada podrazumijeva obitelj, odnosno zajednicu obiteljskog života koju čine roditelji, partneri te njihova djeca do 25. godine života, uključujući i djecu koja ne žive s obitelji ako nisu zasnovala vlastitu obitelj. Obiteljsko članstvo podrazumijeva i jednoroditeljske obitelji koje čine jedan roditelj i dijete ili djeca, kao i obitelji bez djece.

Slijedom navedenog, svim je građankama i građanima sada omogućeno ravnopravno učlanjivanje u Obiteljsko članstvo Hrvatskog autokluba.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić zahvalila je Crol.hr-u što joj je ukazao na raniju diskriminatornu praksu Hrvatskog autokluba i na taj način pridonio promicanju načela ravnopravnosti spolova na području pružanja usluga.

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.