Foto: index.hrKroz vijesti koje se uglavnom bave izvanrednom situacijom zbog snježnih zanosa, danas su se probile i one o društvenom poremećaju, uvjetovanim katoličkim fundamentalizmom.


Tjednik Globus tako je izvijestio kako će se za desetak dana u zgradi na zagrebačkom Ksaveru prvi put ove godine okupiti vrh hrvatske Katoličke crkve – 21 član Hrvatske biskupske konferencije, takozvana crkvena Vlada, a na dnevnom redu glavna će tema biti zdravstveni odgoj u hrvatskim školama.

Naime, toj sjednici, kojoj će nazočiti i apostolski nuncij za Hrvatsku, nadbiskup Alessandro D’Errico, navodno bi trebala biti dogovorena žestoka kampanja protiv Vlade: od 1. veljače 2000 svećenika u 1600 župa uz pomoć 4000 redovnika i redovnica te 1000 volontera svaki će dan organizirati javne tribine protiv zdravstvenog odgoja i gej brakova.

"U župama diljem Hrvatske organizirat ćemo tribine na kojima ćemo educirati roditelje o zdravstvenom odgoju. Te tribine već se održavaju u Zagrebačkoj nadbiskupiji, no sada se očekuje njihovo širenje po cijeloj Hrvatskoj", potvrdio je za Globus jedan od suradnika kardinala Bozanića i dodao: "Imamo neke naznake da bi Vlada tijekom skorašnjih izmjena Zakona o obitelji mogla pokušati legalizirati homoseksualne brakove. To je nedopustivo, i zato ćemo na svojim tribinama govoriti i o takvim pitanjima, kao i o problemu pobačaja, pa o pitanju života i drugo. Naša kampanja tek počinje."

Ministar Željko Jovanović na sve je odgovorio na svom Facebook profilu: "Čitam da nam se sprema ustanak u mantijama. Zanimljivo, izgleda da je već počeo, i to napadom na one na koje se najviše pozivaju – na primjer, na moje dijete i obitelj. Jadni su oni koji misle mene pokolebati uvredama moje obitelji i prijetećim pismima meni. Upravo suprotno, time samo pokazuju nemoć i nedostatak argumenata. Uostalom, neka pročitaju mišljenja pravobraniteljice za djecu, za ravnopravnost spolova, ali i presudu Europskog suda za ljudska prava."

"U ime Isusovo, ostavi našu djecu!"

Istodobno su na ulicama Zagreba osvanuli jumbo-plakati s ljutitim dječakom odjevenim u majicu s crveno-bijelim hrvatskim kockicama, sa sloganom "JOVANOVIĆU, u ime Isusovo, ostavi našu djecu!".

Riječ je o oglasu za mjesečnik "Nacija" koji se u svom novom broju odlučio uključiti u raspravu oko zdravstvenog odgoja i to izravnim napadom na ministra obrazovanja Željka Jovanovića. Dotični mjesečnik i inače obiluje sličnim temama o "opasnostima" koje društvu prijete od gej brakova i homoseksualnosti općenito, te čak i joge. Donosili su i "svjedočenja oslobođenih od homoseksualnosti", a don Anđelko Kaćunko svrstao je "uredničke zanesenjake iz tjednika Nacija" među osobe u Hrvatskoj koje ga nadahnjuju.

Budući da se spomenuti "domoljubno-kršćanski mjesečnik", kako se sami opisuju, financira "privatnim sredstvima" i pokrenut je "iz entuzijazma" kako je svojedobno objasnio glavni urednik Elvis Duspara, pitanje je odakle im novac za kampanju. Inače, Duspara je javnosti od prije poznat po tome što je za Book, časopis za promicanje kršćanskih vrednota u kojem je pisao, svojedobno raspisao novčanu nagradu koju može dobiti svatko tko znanstveno potvrdi makroevoluciju.

Međutim, nisu svi oduševljeni njihovom kampanjom, pa se na njihovoj Facebook stranici jedan građanin osvrnuo i na činjenicu da je fotografija dječaka s plakata "posuđena" iz njemačke kampanje protiv obrezivanja za potrebe vjerskih rituala u Njemačkoj: "Sad vidim da osim što vam je financiranje kampanje mutno, da ste i sliku ukrali, i to od udruge koja se bori protiv obrezivanja u religijske svrhe!? Pa imate li vi uopće imalo morala?? Znaju li roditelji tog djeteta da mu lice visi po cijelom Zagrebu? O tom dečku niste razmišljali kad ste pravili kampanju..... A što je sa copyright pravima????? Pa ti roditelji iz Njemačke ima da vas tuže za milijun eura minimalno!!"

Kukavičluk ravnatelja "Gavelle"

U poslijepodnevnim satima javnost je neugodno iznenadila vijest o odluci ravnatelja Gavelle Darka Stazića da povuče plakat za predstavu 'Fine mrtve djevojke' u režiji Dalibora Matanića.

"Neviđeni pritisak, potaknut od jedne udruge, koja preko svojih internetskih stranica poziva na masovni protest zbog kazališnog plakata za predstavu 'Fine mrtve djevojke', po tekstu Mate Matišića, u režiji Dalibora Matanića, a koji se ne vrši samo na Gradsko dramsko kazalište Gavella, već i na institucije povezane s kazalištem, kao i na naše suradnike i sponzore, doveo je do toga da je uprava Gradskog dramskog kazališta Gavella donijela odluku da sporni plakat povuče iz upotrebe", napisao je Stazić priznavši da je popustio pod pritiskom.

Svoju je odluku objasnio riječima da "skretanje pozornosti s kazališne predstave, koja je svojom kvalitetom već osigurala interes ogromnog broja kazališnih poklonika, kao i naišla na odlične kritike najvećeg dijela stručne javnosti, na sredstvo oglašavanja predstave nije dobrodošlo nikome, a najmanje kazalištu". Dodao je i kako "namjera kazališta nije bila povrijediti ikoga" te se svima onima koji su se osjetili uvrijeđenima javno ispričao u ime kazališta Gavella i u svoje osobno ime.

Foto: Gavella

Stazić je popustio pritisku vjerske udruga Vigilare, koja je na svojim internetskim stranicama objavila i detaljna uputstva za online napad na "Gavellu" te vjerski portal bitno.net, koji je plakat proglasio "kršćanofobijom".

Gradonačelnik Milan Bandić danas je naložio uklanjanje spornih plakata sa svih javnih površina. Došla je i službena isprika od Ivice Lovrića koji je u Bandićevu timu zadužen za kulturu: "Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport izražava žaljenje što je ovim nepromišljenim činom Gradsko dramsko kazalište Gavella povrijedilo osjećaje vjernika", piše u priopćenju koje potpisuje pročelnik navedenog ureda Ivica Lovrić, a prenosi Večernji list.

I dok brinemo da se ne poskliznemo na zaleđenim ulicama, ne bismo trebali smetnuti s uma da nam prijeti i ledeno doba u glavama katoličkih fundamentalista, raznih intelektualnih invalida i moralnih lijenčina.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Udruga Zagreb Pride u subotu je objavila predizborni LGBT kompas u kojem je naveo LGBT

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.