Iskorak/KontraKontra i Iskorak pozivaju sve građanke i građane te organizacije civilnog društva koji ne žele da se u njihovo ime i u ime njihovih obitelji promovira netolerancija i mržnja da im se pridruže u Maršu za bračnu jednakost.


 "Tražimo jednaku pravnu zaštitu za istospolne obitelji kakvu uživaju raznospolne obitelji – tražimo pravo na brak i izvanbračnu zajednicu", navodi se u priopćenju.

Vladi RH poručuju da se s ljudskim pravima ne smiju raditi kompromisi i nagodbe ovisno o stavu Crkve. Uloga države je upravo da štiti ljudska prava svih svojih građanki i građana, osobito prava manjina koja su ugrožena.

Zakon o istospolnim zajednicama usvojen je prije devet godina, kažu, međutim on istospolnim obiteljima ne daje praktički nikakva prava, što uzrokuje diskriminaciju u svakodnevnom životu.

Pravo na obiteljsku mirovinu, odsustvo s posla u slučaju bolesti ili smrti partnera/ice, zdravstveno osiguranje po partneru/ici i nasljeđivanje samo su neka od prava koja danas nisu dostupna istospolnim parovima.

"Krajnje je vrijeme da državne institucije prestanu zatvarati oči pred stvarnošću i da reguliraju prava djece koja žive u istospolnim obiteljima. Radi se o djeci koja već žive u takvim obiteljima, ali u velikoj pravnoj nesigurnosti: ona nemaju pravo nasljeđivanja od roditelja koji im nije biološki, taj roditelj ne može ostati na bolovanju ako je dijete bolesno, ne može preko sebe dijete zdravstveno osigurati, ne može ga odvesti u bolnicu niti posjećivati, ako se roditelji rastanu, drugi roditelj nema pravo na viđanja niti obvezu plaćanja alimentacije", poručuju.

Marš će se održati u ponedjeljak, 27. svibnja 2013. godine. Okupljanje za Marš će biti na Zrinjevcu od 16 do 17 sati, nakon čega ćemo ići Praškom ulicom prema Trgu svetog Marka gdje će se ispred zgrade Vlade razviti transparenti i zastava duginih boja te održati govori.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Udruga Zagreb Pride u subotu je objavila predizborni LGBT kompas u kojem je naveo LGBT

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.