Foto: arhiva
Mladi i dalje ostaju vodeća društvena skupina koja daje najsnažniju podršku istospolnim brakovima i LGBT pokretu, a to potvrđuje i najnovije američko istraživanje.

 Centar za istraživanja Pew proveo je anketu među Amerikankama i Amerikancima u odnosu na njihovu dob i političku opredijeljenost o stavovima prema istospolnim brakovima. Rezultati su pokazali da najveću podršku ovim promjenama daju mladi između 18 i 29 godina te da je sve veća podrška među republikancima.

Istraživanje je ukazalo i na sve izraženiji jaz u stavovima kod mlađe i starije generacije, koji se pogotovo vidi među republikancima. Tako 61 posto mladih republikanaca podržava istospolne brakove, a 35 posto im se protivi, dok je ova podrška prisutna kod 27 posto republikanaca starijih od 50 godina.

Kod demokrata je slika bitno drugačija. Oko 77 posto mladih do 30 godina i 66 posto demokrata starijih od 50 godina podržava istospolne brakove. Ukupno 69 posto demokrata podržava bračnu jednakost, dok je ta podrška kod republikanaca 39 posto.

Mladi republikanci vrijednosno slični demokratima

Iz centra Pew kažu kako je ovaj trend posljedica rapidnih promjena u javnom mnijenju o ovoj temi. Danas u SAD-u 54 posto građana i građanki daje podršku istospolnim brakovima, a najveća podrška, kad je u pitanju politička opredijeljenost, dolazi od demokrata (69 posto).

Foto: Screenshot

Kad se govori o bračnoj jednakosti, izgleda da su mladi republikanci bliži demokratima, gdje svaka druga osoba podržava sklapanje braka između osoba istog spola. No, nisu mladi liberalniji samo na području bračne jednakosti. Njih 26 posto podržava posvajanje djece od strane istospolnih parova, dok ih 56 posto za sada nema jasan stav, a 18 posto se protivi ovoj mogućnosti.

Usporedbe radi, više od polovice republikanaca starijih od 50 godina smatra da je posvajanje djece od strane istospolnih parova "loše za američko društvo".

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Udruga Zagreb Pride u subotu je objavila predizborni LGBT kompas u kojem je naveo LGBT

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.