Foto: Screenshot
Francuska je ovog tjedna dobila novog premijera, Manuela Vallsa, a zajedno s njim dobrano je promijenjen i sastav vlade. Promjena na vlasti usred mandata, koja je uslijedila nakon što su socijalisti potpuno poraženi na lokalnim izborima, a i krajnja desnica uhvatila je pristojan zamah pred europske izbore, otvara naravno niz pitanja o društvenoj i političkoj klimi u zemlji.

No za obiteljašku organizaciju "Manif Pour Tous" takva su pitanja očito minorna te ih je u novom sastavu vlade i promjeni okruženja zaintrigirala samo jedna stavka. Radi se o ministrici pravosuđa Christiane Taubira koja je, naime, zadržala svoju poziciju. Valja podsjetiti da je ministrica bila jedna od glavnih zagovornika bračne jednakosti, a da je zbog tamnije boje kože, ubrzo nakon izglasavanja zakona, postala predmetom niza otvoreno rasističkih poruga u opskurnim publikacijama krajnje desnice.

U svakom slučaju, agilni članovi pokreta (prema agencijama, nešto više od stotinu) odlučili su jučer nenajavljeno ukazati se pred Ministarstvom pravosuđa na trgu Vendôme u Parizu. Rezultat "gerilske" operacije bio je sljedeći: izvikivanje parola "Gubi se, Taubira", traženje da se ukine zakon o bračnoj jednakosti, petoro privedenih, nakratko blokiran promet na slavnom trgu i, konačno, rastjerivanje prosvjednika od strane specijalaca jer okupljanje nije bilo ni prijavljeno.

{dmotion}x1lhgc0{/dmotion}

No "Manif pour tous" nije se ograničila samo na ulične performanse. Jedna od perjanica pokreta, Christine Boutin, nekadašnja ministrica (demokršćanka poznata i po tome što je mahala Biblijom u parlamentu kada se 1999. izglasavao zakon o civilnoj zajednici), dala je prije nekoliko dana zvučni intervju magazinu Charles koji retrospektivno djeluje kao idealan šlagvort navedenom prosvjedu. Izjavila je slijedeće: "Nikad nisam osuđivala homoseksualce. Homoseksualnost je odvratna. Ali ne i osoba. Grijeh se nikada ne može prihvatiti, no grešniku se uvijek oprašta."

Boutin juriša na Europski parlament

Izjava je, naravno, završila u većini nacionalnih medija, dočekalo ju je niz osuda, a među njima, zanimljivo, i osuda desnice koja je upravo izvojevala pobjedu na lokalnim izborima. Tako je šef UMP-a, Jean-François Copé poručio Boutin da joj je govor "neprihvatljiv i neoprostiv".

No ne valja brzati sa zaključcima da su francuski konzervativci odjednom usvojili načela jednakosti. Naime, ubrzo su europski izbori, a glasna Boutin ima svoju listu i bori se za naklonost desnog biračkog tijela.

Le Monde danas podsjeća da su se tijekom rasprave o gej brakovima u parlamentu prošle godine upravo članovi konzervativnog UMP-a proslavili nizom bisera na koje vodstvo stranke tada nije ni trepnulo.

"Vi stvarate presedan, ubijate našu djecu, to je skandalozno" (Philippe Cochet u parlamentu 2013.)

"Želimo zemlju homoseksualaca? Za deset godina neće više biti nikoga, to je glupo (…) pogledajte povijest, Grčku, to je jedan od razloga njezine propasti" (Serge Dassault, 2012.)

Mladež UMP-a stavila je 2013. na službene stranice stranke morbidan plakat koji prikazuje obješenog mladića, s natpisom "Samoubojstvo homoseksualaca. Nećeš biti peder, sine moj!"
Nitko iz stranke ni tada nije zucnuo.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Udruga Zagreb Pride u subotu je objavila predizborni LGBT kompas u kojem je naveo LGBT

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.