Foto: Aswat Magazine LGBT/Facebook

Početkom mjeseca marokanska LGBT udruga/časopis "Aswat" pokrenula je online kampanju za borbu protiv homofobije i diskriminacije nad spolnim manjinama, naslovljenu "Ljubav nije zločin".

U prigodnom videu niz javnih ličnosti iz Maroka, profesora, novinara, progovara na arapskom i francuskom o homofobiji kao o diskriminatornom ponašanju i o potrebi za depenalizacijom homoseksualnostiNadalje, govore o individualnim slobodama, o licemjernim stavovima u društvu u kojem je uvijek postojala homoseksualnost te o pravu na intimnost koja ne ugrožava nikoga.

Časopis je pokrenut 2012., a u njemu sudjeluje niz aktera iz arapskog svijeta. Nova kampanja, u kojoj se poziva građane da pošalju fotografije sa sloganima protiv homofobije, dobila je relativno pristojan odjek u zapadnim medijima, no zabrinula je i nekolicinu tamošnjih zastupnika. Točnije, zastupnica Amina Maâ El Ainin iz redova islamističke Stranke pravde iz razvoja traži da se sudski gone inicijatori kampanje.

Kao argument navela je "povredu muslimanske vjere" i, ni manje ni više, "transgresiju koja prijeti stabilnosti marokanskog društva". Ministar za vjerske poslove Ahmed Taoufiq dao je nejasan odgovor poručivši da su za temu potrebni "dijalog, mudrost i dobri savjeti" i ponovio da kralj ima zadnju riječ. Na situaciju u Maroku pažnju je nedavno skrenuo i film "Vojska spasa" autora Abdellaha Taïa kojim se de facto inaugurira prvi gej protagonist arapskog svijeta.

Homoseksualnost je i dalje zločin

Marokanski mediji podsjetili su da prema članku 489. Kaznenog zakona "razvratni i protuprirodni odnosi s osobom istog spola" podliježu kazni od šest mjeseci do tri godine u zatvoru.

Da se zakon mjestimice veoma doslovno tumači, pokazuje i nedavni primjer šestorice muškaraca koji su u gradu Fqih Ben Salah, u središtu zemlje, osuđeni zbog "homoseksualnosti, navođenja na prostituciju, pijanstva na javnom mjestu i vožnje u pijanom stanju".

Dvojica su dobila maksimalnu trogodišnju kaznu, druga dvojica su osuđena na dvije godine boravka u zatvoru, a preostala dvojica na godinu dana. Prijavio ih je otac jednog od osuđenika jer su njegovog sina navodili na "devijantne radnje".

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Udruga Zagreb Pride u subotu je objavila predizborni LGBT kompas u kojem je naveo LGBT

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.