Žene u Hrvatskoj dobivaju 10 posto nižu plaću od muškaraca na istom radnome mjestu, a ulično uznemiravanje je doživjelo 90 posto žena u Hrvatskoj. To su samo neke od činjenica o seksizmu u našem društvu. Kako bi senzibilizirali/e javnost posebice mlade na taj problem, Centar za građanske inicijative Poreč provodi projekt Bilo kuda, seksizam svuda.

No, kako žene, tako su i muškarci žrtve seksizma od malih nogu, jer već nas se po rođenju svrstava u kutije i od nas se očekuje da se ponašamo sukladno društvenim očekivanjima. Seksizam u reklamama je veliki problem, pošto poruku koja nam se preko medija ponavlja, počinjemo shvaćati kao istinu te počinjemo iste obrasce primjenjivati i u stvarnom životu. Stoga je cilj ovog projekta i promocija demokratskih vrijednosti i ljudskih prava.

Svi smo osjetili seksizam na vlastitoj koži

"Želimo senzibilizirati građane/ke za prepoznavanje seksizma, koji se toliko utjelovio u naše društvo, da ga više niti ne prepoznajemo", ističe Nataša Vajagić, voditeljica projekata CGI Poreč.

U prvoj fazi projekta su postavljeni jumbo plakati s primjerima seksizma, a održana je i javna akcija na Trgu slobode u Poreču, gdje su građani/ke putem informativnih letaka dobili informacije o seksizmu te kako on doprinosi rodnoj neravnopravnosti.

(Kliknite za uvećanje)

Iz porečkog vas Centra pozivaju da se i sami uključite u projekt na način da fotografirate vlastiti primjer seksizma, koji će tako postati dio online kampanje. Svoje primjere seksizma pošaljite na mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ili ih možete staviti na Facebook stranicu CGI Poreča uz hashtag ‪#‎bilokudaseksizamsvuda.

"Svi i sve smo osjetili/e posljedice seksizma na vlastitoj koži, ali ih možda nismo znali/e prepoznati. Dijeljenjem vlastitih primjera, podižemo svijest o sveprisutnosti seksizma u svakodnevnom životu", poručuje Nataša.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.