U Berlinu se prošlog tjedna održala najveća svjetska turistička burza ITB, na kojoj sudjeluje i Hrvatska, no za razliku od susjedne Slovenije – bez ponude za gej turiste.

Slovenija se ove godine u Berlinu prvi put predstavila i kao "friendly gay&lesbian" destinacija s posebnim štandom na tu temu i konkretnim, prvim turističkim paketom za LGBT tržište koji su nazvali "PinkWeek", a realizirat će ga u svibnju ove godine, javlja portal Seebiz. Među ključnim temama ovogodišnjeg 48. izdanja ITB-a su i putovanja za LGBT turiste.

Već dugi niz godina berlinski ITB promiče ovu vrstu turizma, u čemu je i pionir među turističkim sajmovima s ciljem doprinosa toleranciji i zaštiti ljudskih prava. Ove je godine tomu pridana dodatna pažnja ne samo s posebnim tematskim paviljonom nego i brojnim skupovima, zabavama, prezentacijama i prvom medijskom konferencijom.

Tom je prilikom istaknuto da je LGBT jedno od brže rastućih tržišta u svjetskom turizmu, koje primjerice samo u SAD-u, u kojoj je i najrazvijenije, godišnje donosi oko 63 milijarde dolara, o čemu smo i mi ranije pisali.

Što sve Slovenija nudi gej turistima?

Brojne su svjetske destinacije već u tomu našle svoj interes. Osim SAD-a, jaku ponudu za taj segment imaju i Meksiko, Brazil, Španjolska, Argentina, Cipar i Grčka, dok su među europskim gradovima najjači Berlin, Beč, Madrid i Prag. Njima se sada formalno pridružuje i Slovenija, koja je po riječima pokretača projekta PinkWeek i menadžera za luksuzna putovanja (LuxurySlovenia) Matteja Valenčiča i Mateja Knifica, i prije figurirala kao gay-friendly destinacija.

Foto: Facebook

Za PinkWeek kažu da je zapravo tipičan turistički paket u sklopu kojeg LGTB turistima i njihovim prijateljima u četiri ili osam dana nude turu po Sloveniji s razgledom i boravkom u boljim hotelima i vilama u više mjesta (Ljubljani, Postojni, Portorožu, Piranu, Kopru, Velikoj Planini i Bledu) te programe za odmor, opuštanje i zabavu.

To njihov proizvod dosta razlikuje od sličnih u svijetu koji nude većinom samo zabavu, a sudeći prema prvom odazivu, pa i na ITB-u, ne sumnjaju da će i prije svibnja popuniti broj mjesta za taj događaj od oko 150 do 170 osoba. Napominju da je broj mjesta ograničen jer Slovenija ima mali smještajni kapacitet.

Za takav su proizvod dobili podršku od Slovenske turističke zajednice, hotelijera i drugih, ali i državnih institucija jer time promoviraju cijelu Sloveniju i njezinu gastro, wellness, urbanu, planinsku i svu drugu ponudu. U cijeli su projekt dosta uložili, a dosta i očekuju, jer je poznato, kako kaže Valenčič, da se LGBT turisti od ostalih razlikuju samo po dosta većoj potrošnji.

A što s Hrvatskom?

U Berlinu je svoj štand imala i Hrvatska turistička zajednica, no kao i proteklih godina, bez prevelikih iznenađenja i nešto drugačijih ponuda. "Marljivo radimo na unapređenju kvalitete sadržaja, širenju ponude i stvaranju novih turističkih doživljaja u našoj zemlji, što ćete, uostalom, imati priliku iskusiti dođete li u Hrvatsku", izjavila je prošlog tjedna direktorica Glavnog ureda HTZ-a Meri Matešić.

Dinah Shore Weekend svjetski je poznati primjer turističke ponude namijenjene isključivo lezbijkama i biseksualkama koji već 22 godina u Plam Springs privlači na desetke tisuća žena 

Najava o širenju ponude zainteresirala nas je, pa smo se izravno obratili HTZ-u kako bismo doznali hoće li Hrvatska slijediti primjer slovenskih susjeda.

"Svi turistički djelatnici u Republici Hrvatskoj rade na ostvarenju zajedničke vizije i misije, a to je svakom našem gostu učiniti boravak u Hrvatskoj što ugodnijim te mu pružiti što kvalitetniju uslugu. U Hrvatsku su dobrodošli svi gosti neovisno o njihovom materijalnom statusu, seksualnoj orijentaciji te vjerskom ili bilo kojem drugom opredjeljenju", odgovorili su nam iz HTZ-a bez konkretne ideje za izradom ponude isključivo za LGBT turiste.

"Zadaća Hrvatske turističke zajednice je promocija Hrvatske kao destinacije, dok je razvoj turističkih proizvoda i ponude, pa tako i ponude specijalizirane za LGBT turiste, na pojedinim gospodarskim subjektima", dodali su.

No, s njima se ne bi složili iz Slovenske turističke zajednice koja, iako nije gospodarski subjekt, stoji iza svojih LGBT turista i ozbiljno razrađuje turističku strategiju prema potrebama ove skupine gostiju.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Udruga Zagreb Pride u subotu je objavila predizborni LGBT kompas u kojem je naveo LGBT

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.