equalityS obzirom da se u okviru predizborne kampanje sve više od stranaka traži očitovanje o pravima LGBT osoba, u udruženju Zagreb Pride smatraju da im je dužnost reagirati na neke od izrečenih stvari, naročito nakon priloga u prošlonedjeljnom Dnevniku HTV-a.


"To činimo prije svega jer, za razliku od onih koji se natječu na izborima, osjećamo potrebu odgovoriti na pitanja od životne važnosti za LGBT osobe koje žive u Republici Hrvatskoj, kada to već ne žele ili ne znaju učiniti oni koji bi ih predstavljali u Hrvatskom saboru", kažu u Zagreb Prideu. Njihova reakcija dolazi nakon što su se prije službenog početka predizborne kampanje očitovali o tome što po pitanju LGBT prava očekuju od buduće vlasti te što će od njih zahtijevati.

Naime, u spomenutom Dnevniku od 16. listopada su na pitanja o LGBT pravima odgovarale zastupnice Marijana Petir iz HSS-a i Ana Lovrin iz HDZ-a, iznijevši standardno homofoban repertoar svojih stranaka, dok Kukuriku koalicija nije poslala svojeg predstavnika ili predstavnicu da se izjasni o ovoj "nezgodnoj temi".

"Duboko je razočaravajuća svaka politika koja bježi od "nezgodnih tema", ili onih koji se takvima smatraju, jer zadatak ozbiljne politike baš i jest bavljenje takvim temama", tvrde i dodaju: "Kukuriku koalicija, dakle, svoje stavove o pravima LGBT osoba u ovoj predizbornoj kampanji očito drži u ormaru, što je posve bizarno ponašanje za stranke koje se predstavljaju kao socijaldemokrati ili liberali 21. stoljeća."

S druge strane, smatraju, pozitivan je pomak što se HTV, kao javna televizija – kojoj pretplatu plaćaju i hrvatske lezbijke, gejevi, biseksualne i transrodne osobe – odlučila na to da od relevantnih političara u predizborno vrijeme traži očitovanje oko tema koje su za nas od ključne važnosti. Nadaju se da će HTV još više otvoriti svoje emisije za probleme LGBT osoba, koje se u Hrvatskoj i dalje svakodnevno suočavaju s homofobijom, transofobijom, nasiljem i diskriminacijom.

S obzirom da se naši političari očito s velikom mukom, gnušanjem ili podsmijehom izražavaju o "nezgodnoj temi" - ravnopravnosti LGBT osoba - odlučili su javnosti, ali ponajviše LGBT osobama, ponuditi pet odgovora na pitanja postavljena u prilogu novinarke Tatjane Munižabe. To su odgovori koje su na javnoj televiziji trebali čuti svi građani i građanke Republike Hrvatske. To pak nisu samo odgovori Zagreb Pridea, nego rečenice kakvi se uobičajeno mogu čuti od europskih i američkih političara, oslobođenih direktne ili prikrivene homofobije, iz lijevih, liberalnih, ali i konzervativnih stranaka.

Što biste učinili da vam kći kaže "Mama selim se, idem živjeti sa svojom djevojkom?"
Ona je prije svega moje dijete i ona će uvijek imati moju ljubav i podršku. Ako je pronašla ljubav, ja mogu zbog nje samo osjećati sreću, bez obzira na spol njezine partnerice. Imala bi moju punu podršku jer je uostalom to i moja roditeljska dužnost. Očekujem od svojeg djeteta da u životu bude odgovorna, marljiva i dobra osoba. Ništa od toga se ne bi promijenilo ako bi mi kćer bila lezbijka. LGBT osobe su uzorni građani hrvatskog društva. Uostalom, imamo tu i poznati primjer bivšeg američkog potpredsjednika Dicka Cheneya, jednog od najvećih tvrdolinijaša Republikanske stranke, čija kćer je otvoreno lezbijka. On je prihvatio i podržava svoju kćer. Dakle, nije to nešto što bi ikom smjelo biti nemoguće.

Ukoliko dođete na vlast, hoćete li pokrenuti izmjene Obiteljskog zakona, kako bi ukinuli diskriminaciju istospolnih parova?
U nedavnom obraćanju javnosti, premijer Velike Britanije, David Cameron, je istaknuo jednu zanimljivu stvar. Rekao je kako podržava istospolne brakove upravo zato jer je konzervativac! Društvo čine odnosi među ljudima, a ljubav je najsnažniji čimbenik u izgradnji tih odnosa. Snažno društvo ovisi o snažnim vezama među njegovim članovima, i upravo zbog toga je prihvaćanje istospolnih parova kao punopravnih obitelji u našoj zajednici nešto što može samo ojačati naše društvo i nešto iza čega moramo svi stajati.
Uostalom, istospolni brakovi de facto u Hrvatskoj već postoje, tu je samo pitanje priznavanja realnosti i dokidanja diskriminacije kojoj su izloženi. Tu se radi o puno više toga, osim samog dolaska pred matičara. Radi se o dobivanju prava na zdravstveno osiguranje preko partnera ili partnerice, prava na socijalnu skrb, nasljednu mirovinu, odlučivanje o zdravstvenim pitanjima partnera ili partnerice, slobodne dane sukladno Zakonu o radu za članove uže obitelji, nasljeđivanje zajednički stečene imovine, stjecanje državljanstva i ostalih statusa, prava vezana uz poreze na dohodak, itd. Dakle, istospolnim parovima mora se dati puno više prava, a i obaveza.

Što je s usvajanjem djece?
U Hrvatskoj već postoje LGBT obitelji, ponajviše su to lezbijke koje su dobile skrbništvo nad djecom iz svojih prijašnjih raznospolnih brakova, ali i istospolni parovi koji su planirali vlastitu djecu ili pak imaju usvojenu djecu preko jednog od roditelja. U Hrvatskoj LGBT osobe žive sa svojim partnericama i zajednički odgajaju djecu, a sve to bez ikakve zaštite društva i države, koja krši njihova osnovna prava. Umjesto toga, država treba priznati i zaštititi LGBT obitelji. Hrvatska u ovom slučaju ima priliku učiti iz iskustava drugih, a ta iskustva su vrlo pozitivna. Mnoge su znanstvene studije pokazale da su LGBT roditelji jednako dobri, da su njihova djeca potpuno ista kao i sva druga. Osim jedne indikativne razlike: ta djeca su puno tolerantnije osobe. Dakle, priznamo li posvajanja LGBT osobama ili istospolnim parovima mi otvaramo nove mogućnosti za djecu bez roditelja da pronađu obitelj u kojoj mogu biti sretni i koja im može pružiti ljubav.

Znate li koje mjere sadrži za zaštitu od diskriminacije LGBT osoba sadrži nova Nacionalna politika za ravnopravnost spolova koja je ljetos gotovo konsenzualno usvojena u hrvatskom parlamentu?
Nacionalna politika je veoma važna jer govori kako i na koji način se trebaju provoditi zakoni koji postoje da štite žene i LGBT osobe. Zatim, planira se i provedba sustavne kampanje podizanja svijesti i znanja javnosti o rodnoj diskriminaciji. Nacionalna politika također predviđa i ciljanu edukaciju sudstva i državne uprave o LGBT pravima. Ono što se tiče Hrvatske radio televizije i ostalih medija, ali i svih političara i javnih dužnosnika uopće, jest promicanje uporabe rodno osjetljivog jezika – dakle, za LGBT osobe je rodno neosjetljivo koristiti medikalizirani termin "homoseksualci", već se preporučuje "lezbijke, gejevi, biseksualne i transrodne osobe".
No, ne smijemo dozvoliti da ta politika ostane mrtvo slovo na papiru što je nešto što se prečesto događa kod nas. Nedavno smo bili suočeni s poraznim rezultatima istraživanja o stavovima srednjoškolaca, koje je otkrilo zabrinjavajuće veliku razinu homofobije i predrasuda. To je jasan znak da je potreban veći angažman države na suzbijanju homofobije, prvenstveno kroz spolni i građanski odgoj u školama koji će biti utemeljen na znanstvenim činjenicama, a bez diskriminacije.

Kad je Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije?
Taj se dan obilježava 17. svibnja. On se, po nedavno usvojenoj Nacionalnoj politici za ravnopravnost spolova, službeno obilježava i u Hrvatskoj. Važan je i zbog toga što predstavlja priliku da svi građani Republike Hrvatske dignu svoj glas protiv nasilja i homofobije, za dobrobit cijelog društva, kao i naših lezbijskih, gej, biseksualnih i transrodnih sugrađana i sugrađanki.

 

http://www.crol.hr/portal/coming-out/politika/4203-kukuriku-koaliciji-su-istospolni-brakovi-nezgodna-tema.html

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Udruga Zagreb Pride u subotu je objavila predizborni LGBT kompas u kojem je naveo LGBT

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.