Foto: left.gr

Novinar i strastveni zagovaratelj ljudskih prava, Grigoris Vallianatos, prvi je deklarirani gej političar koji je ušao u utrku za gradonačelnika grčke metropole. Teško da će njegova kandidatura zaprijetiti najbolje rangiranom aktualnom prvom čovjeku Atene, Georgeu Kaminisu, ali sama činjenica da se u utrci našao jedan gej kandidat za LGBT zajednicu ravna je pobjedi.

Za razliku od ostalih političkih stranaka koje se natječu za atenski tron, Vallianatosov Liberalni savez, uz smanjenja stope nezaposlenosti i jačanja gospodarstva, u svom programu najavljuje i legalizaciju marihuane, smanjenje beskućništva te unapređenje stanja ljudskih prava, naročito prava žena, imigranata, socijalno ugroženih i LGBT osoba.

Osim što je prvi deklarirani gej političar, 58-godišnji Vallianatos nedavno je otkrio da ima HIV i poslao poruku podrške svim osobama koje se nalaze u situaciji sličnoj njegovoj. "Branit ću prava svake žene i svakog muškarca koji se identificiraju kao gej, lezbijka, trans, queer, biseksualac, heteroseksualac ili bilo kako drugačije. Zalagat ću se i za prava svih HIV pozitivnih osoba, poput mene", poručio je kandidat za gradonačelnika Atene, javlja Greek Reporter.

Grčka nespremna na progresivne društvene reforme

Ono što ga najviše smeta kod njegovih sunarodnjaka je poricanje stvarnosti. Kaže kako i vlada i građani Atene moraju početi živjeti u skladu s 21. stoljećem, smanjiti birokraciju, zajedno surađivati i prestati se uplitati u društvene sfere u kojima im nije mjesto. "Privatne i javne tvrtke moraju biti otvorene za nove tehnologije, manje birokratizirane, više inovativne i manje se oslanjati na strani kapital. Istovremeno, taj se proces mora odvijati u skladu s ljudskim pravima i slobodama pojedinca", stav je Vallianatosa.

Povorka ponosa u Ateni održava se od 2005., a svake godine privlači sve veći broj sudionika

Biti gej muškarcem, HIV pozitivnom osobom i pripadnikom liberalne političke struje u Grčkoj, gdje se narod sve više okreće radikalnoj i desno orijentiranoj Zlatnoj zori, nije lako. "Drugačija spolna orijentacija i otvorenost prema rodnim problemima, uz prihvaćanje različitih religija, kultura i poštivanje individualnih sloboda u koegzistenciji s grčkim obrazovnim sistemom prava je eksplozivna mješavina", slikovito je opisao.

Ukoliko bi pobijedio na izborima, a vjerojatnosti su vrlo male, Vallianatos najavljuje rješavanje problema nezaposlenosti mladih, beskućništva, suzbijanje uporabe droge, rješavanje problema prostitucije, homofobije, ilegalnih imigracija i jačanja fašizma. Kaže kako nijedan drugi kandidat nije dotaknuo ove probleme, a izbori su sve bliže - u svibnju.

LGBT zajednica Grčke nema pravo na zakonsko reguliranje svojih odnosa, posvajanje djece ni korištenje medicinski potpomognute oplodnje, a govor mržnje prema ovom dijelu populacije najčešće dolazi od desno orijentiranih političkih stranaka i Grčke pravoslavne crkve.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Udruga Zagreb Pride u subotu je objavila predizborni LGBT kompas u kojem je naveo LGBT

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.