Foto: Leo Nikolić

Splitska Povorka ponosa zasad je izazvala dva službena negodovanja i pozivanja na bojkot. Druga reakcija, u scenariju lokalnog HDZ-a, u svakom je pogledu oštrija i s većim stupnjem otvorene netrpeljivosti.

Stoga je splitska udruga Rišpet odaslala priopćenje u kojem snažno osuđuje "ovakav način korištenja medijskog prostora kako bi pojedinci polemizirali s neistomišljenicima i iznosili neistine" te podsjetila da "se preko leđa ugroženih manjinskih skupina ionako izrazito nepovoljnog položaja u društvu pokušavaju pridobiti glasovi naroda".

"Ovakvi populistički istupi poziv su na daljnju diskriminaciju i segregaciju LGBT zajednice, koja, uzgred budi rečeno, jednako tako plaća poreze i plaće onima koji se usuđuju govoriti o moralu dok u isto vrijeme iskorištavaju i besramno koriste nevolju drugih za svoje političke bodove. Insistiramo na tome da se nasilje već jednom prestane podgrijavati. Također, takva politika nepromišljenog javnog istupanja ne uspijeva razumjeti kako je takav, huškački 'stil' upravo izravno ili neizravno uzrok dodatnog trošenja novca iz proračuna, jer nemojmo se lagati, novac se troši ne zbog mirnog prosvjeda, što Pride i jest, već zbog onih koji bi taj događaj rado, nažalost, iskoristili za izraz svojeg negodovanja predočen kroz mržnju i nasilje.", osvrnuli su se članovi grupe Rišpet na neke od izrečenih komentara HDZ-ovca Petra Škorića.

Stoga pozivaju sve na Split Pride uz poruku da "ljudska prava nisu predmet političkih prepucavanja te da ne mogu čekati političke odluke".

Potporu je poslalo i udruženje Zagreb Pride porukom solidarnosti u zajedničkoj borbi za solidarnost i pravedno društvo. Napominju da je "Split Pride do temelja promijenio našu zajedničku borbu za ravnopravnost, dostojanstvo i prava LGBT osoba" te da "homofobija ta koja sve nas, sugrađane i sugrađanke, košta milijune kuna svake godine".

Zaključuju da je "slobodan i antifašistički Split, koji će se okupiti na Povorci ponosa, budućnost naše zemlje koja pripada svima nama."

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Udruga Zagreb Pride u subotu je objavila predizborni LGBT kompas u kojem je naveo LGBT

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.