Foto: Wikimedia Commons/Kurt Löwenstein Educational Center International TeamJoš kad se prošle godine u Francuskoj izglasavao zakon o bračnoj jednakosti, niz organizacija upozoravalo je na problematičnu stavku o nedostupnosti medicinske potpomognute oplodnje za lezbijske parove. Kako danas piše Le Monde, upravo se ta stavka i u praksi pokazuje veoma problematičnom.

Konkretno, dnevni list donosi ispovijesti dvaju ženskih parova kojima je stigla odbijenica iz ureda državnog tužitelja na zahtjev za zajedničko posvajanje. Situacija je slijedeća: jedna od supružnica, Sarah, dobila je dopis da ne može usvojiti trogodišnju kći Julie (sva imena su izmijenjena) koju je rodila njezina supruga Delphine procesom medicinski potpomognute oplodnje u Danskoj, uz pomoć sperme anonimnog darivatelja. U dopisu se navodi kako se sumnja da je par koristio medicinski potpomognutu oplodnju koja je, po slovu zakona, omogućena samo heteroseksualnim parovima koji imaju problema s neplodnošću.

U izjavi tvrde kako im je bilo jasno da medicinski potpomognuta oplodnja neće biti dostupna za lezbijske parove, no ne i da će uvjeti začeća biti faktor u donošenju odluke o posvajanju. U dosjeu, potrebnom za proces posvajanja, navele su da je dijete zajednički projekt i iznijele dokaze da se Sarah brine o djetetu od rođenja. "Posvajanje je tu da zaštiti dijete. Ako umrem, što će se dogoditi?", pita se Delphine, biološka majka.

Drugi par iz okolice Marseillea doživio je sličnu situaciju odbijanja zahtjeva za posvajanjem dječaka od 18 mjeseci, začetog u Španjolskoj. U njihovom odgovoru stoji da su "podnositeljica zahtjeva i njezina supruga prekršile zakon te dovele u pitanje pravnu vezu majke i djeteta". Strahovale su da će im državne službe oduzeti dijete, no odvjetnica im je objasnila da je to nemoguće.

Zaštita interesa djeteta mora biti snažnija

Na širem planu, stvari pak funkcioniraju nejednako. Naime, ovisno u uredima državnih tužitelja i njihovim interpretacijama zakona, u Francuskoj je doneseno i niz pozitivnih odluka o posvajanju. Zastupnici u parlamentu su, prilikom izglasavanja zakona o bračnoj jednakosti, tvrdili da je jedan od ciljeva upravo regulacija obiteljskih situacija u kojima su djeca rođena procesom medicinski potpomognute oplodnje u inozemstvu. Jer upravo takav scenarij s djecom homoseksualnih parova sve češće susreću odgovorne državne službe. Medicinski potpomognuta oplodnja u Francuskoj nije zabranjena, no ni službeno odobrena zbog čega parovi i odlaze u inozemstvo.

Foto: arhiva

U oba navedena slučaja, konačnu riječ imat će sud čija odluka ne mora nužno biti u skladu s mišljenjem državnog tužitelja, no jasno je da zakon, u svojoj aktualnoj verziji, ostavlja previše prostora za slobodnu interpretaciju. Pravni stručnjaci smatraju da se zaštita interesa djeteta mora jasnije artikulirati te da bi moglo pomoći u raščišćavanju sive zone.

Službene brojke o posvajanjima od strane istospolnih parova u Francuskoj nisu poznate jer se ne vodi precizna evidencija po kriteriju spola roditelja.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Udruga Zagreb Pride u subotu je objavila predizborni LGBT kompas u kojem je naveo LGBT

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.