Foto: Googoosh/Facebook
Iranska pop-zvijezda Googoosh snimila je video u znak potpore lezbijkama i gejevima u svojoj zemlji i time postala prva poznata Iranka koja je progovorila protiv homofobije.

Videospot za pjesmu "Behesht" ("Raj") objavljen je na njezinoj stranici na Facebooku, na Valentinovo, a vidjelo ga je više od milijun ljudi. U njemu portretira lezbijski par u vezi koju brane društvo i njihove obitelji. Autor pjesme i redatelj spota je Navid Akhavan, iranski glumac i pjevač s njemačkom adresom, piše Guardian, a lezbijski par u spotu tumače dvije iranske glumice, Pegah Ferydoni i Yasmin Asadie koje također žive u Njemačkoj.

"Reakcije na video su fantastične. Komentari i poruke koje sam dobio od ljudi iz iranske LGBT zajednice toliko su me dirnuli da sam gotovo zaplakao", kazao je Akhavan dodavši kako su video vidjele tisuće Iranaca, na internetu ili putem ilegalnih satelitskih kanala.

Očekivano, reakcije nisu bile isključivo pozitivne. Niz konzervativnih iranskih medija žestoko je osudio Googoosh. Primjerice, Enghelab News piše kako je ona "antirevolucionarka koja se prodala monarhistima i bahaima" te da je video napravljen s ciljem "širenja dekadencije u iranskome društvu". Khabar Online nazvao ga je "opscenim uratkom čija je namjera promoviranje gnusnih čini".

Hrabar iskorak pjevačice zasad je samo utjeha potlačenima

Inače, Googoosh se može pohvaliti karijerom koja traje već pet desetljeća, a nakon Iranske revolucije 1979. godine, kao ni brojni drugi umjetnici, više nije mogla nastupati, a njezina je glazba postala zabranjena. Tri je mjeseca provela u zatvoru jer je živjela u izvanbračnoj vezi. Unatoč represiji, nije željela napustiti Iran do 2000., kad je nakon 21 godine šutnje posve neočekivano najavila sjevernoameričku turneju. Danas živi u Americi te uživa iznimnu popularnost i kod mlađih i kod starijih generacija.

Shadi Amin, aktivistica i lezbijka koja živi u Njemačkoj, kazala je kako je video izazvao dosad neviđenu pozornost. Smatra kako je Googoosh nevjerojatno hrabra kad se usudila snimiti takav video: "Naša istraživanja i iskustvo pokazali su da lezbijke i gejevi u Iranu, naročito oni iz manjih gradova, misle sa su sami na svijetu, ali Googoosh video im poručuje upravo suprotno".

LGBT osobe u Iranu izložene su progonima od strane države i društva. Požele li živjeti slobodno, riskiraju drakonske kazne, uključujući i smrtnu.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.