Facebook/Gay Weddings

Nakon izglasavanja Zakona o životnom partnerstvu, Glas Slavonije donosi priču o Igoru i Draženu iz Osijeka koji drže da će im novi Zakon, ako se odluče na sklapanja partnerstva, prije svega osigurati bolja prava.

“Samo ozakonjenje naše veze manje nam znači radi nas dvojice, ali svakako radi ostvarivanja nekih prava koja imaju bračni partneri”, tvrdi Igor iz Osijeka te navodi konkretan primjer. “Nedavno je Dražen završio u bolnici i kad sam mu došao u posjet i donio stvari, jedva su me pustili jer mu nisam ni rod, krvno srodstvo, ni bračni partner. Umalo sam kleknuo i molio da me puste da ga vidim.”

Nadalje, Zakon će im pomoći u mogućoj podjeli imovine. “Mi godinama zajednički stvaramo i kupujemo sve što nam treba, a da jednoga dana dođe do razlaza, bilo bi problema oko podjele imovine. Nije nam bilo ni dopušteno da svoj bonus kod automobilske odgovornosti prebacim na Dražena jer, opet, nismo zakoniti partneri. Eto, zbog toga bismo uz dva svjedoka eventualno stali pred matičara”, objašnjava Igor.

Matičari bez predrasuda

Igor je nedavno osječku adresu zamijenio zagrebačkom zbog posla, no zanimljivo, tvdi da je manje neugodnosti, gotovo nikakve, doživljavao u rodnom gradu. U metropoli su, kaže, bili predmet sprdnje kad su sjeli na klupu na Zrinjevcu, pa ta, ali i neke druge neugodne situacije Igora navode na razmišljanje da će Zakon rijetko koga dovesti pred matičara, posebice u manjim sredinama. Činit će to, zaključuje, u nekom drugom gradu. Na temu posvojenja Igor drži da je još prerano kod nas uvoditi takav model jer bi dijete bio “stigmatizirano do kraja”, iako je u inozemstvu situacija posve drukčija.

Članak donosi i izjavu više matičarke Danijele Babić koja kaže kako u Matičnom uredu u Osijeku nisu dosad imali upita za sklapanjem životnog partnerstva. No ponavlja da je “dužnost matičara primjena stručnih i dosljednih zakonskih propisa” pa će u obavljanju svog posla, kao i do sada, “postupati profesionalno i bez predrasuda”. Dosad je sklopila oko 3000 brakova.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.