Foto: Ilustracija/pridelife.co.uk

Ivan iz Beograda i njegov partner iz Zagreba jedan su od parova koji su jedva dočekali dugo iščekivani Zakon o životnom partnerstvu, a zahtjev za sklapanje istog predat će danas u Zagrebu, u nadi da će odmah dobiti i konačan datum i vrijeme kad će ozakoniti svoju dvije i pol godine dugu vezu. 

Od početka njihove veze Ivan čak tri puta pakirao kofere i selio se iz Zagreba u Beograd. U tom se razdoblju čak dva puta zaposlio u Beogradu, a potom davao otkaz i vraćao se u Zagreb misleći da mu je to zadnji put. Naime, Ivan je u Hrvatskoj imao status turista, kao što ga i sad ima, i kao takav imao je pravo zakonski u šest mjeseci na turistički boravak od 90 dana.

Svaki put kad bi taj rok isticao, odnosno koji dan ranije, Ivan se morao vraćati u Beograd, a jedina njegova uzdanica bilo je Vladino obećanje da će donijeti Zakon o životnom partnerstvu i da će vrlo brzo doći dan kada se više nikad neće morati razdvajati. Ostatak priče je poznat – donošenje Zakona se odužilo i on je donesen u srpnju ove godine.

Ivan je taj dan dočekao u Zagrebu. "Odmah smo nazvali prijateljicu, inače pravnicu, koja će biti danas s nama i kada budemo predavali zahtjev za sklapanje partnerstva. Jer s obzirom na našu specifičnu situaciju, odnosno na činjenicu da sam ja i dalje turist, tražit ćemo sklapanje partnerstva prije isteka roka do 30 do 40 dana. Možda već za dva tjedna jer mi turistički boravak istječe 21. kolovoza pa ne želim riskirati", kazao je Ivan za Večernji list.

Svečanost bez obitelji koja nikad nije prihvatila Ivanovu homoseksualnost

Na vjenčanju će biti samo kumovi. Ne zanima ih svečana vijećnica ni to da u pozadini svira glazba Eltona Johna. Riječ "vjenčanje", kaže Ivan, namjerno koristi jer to i za njega i jest vjenčanje s ljubavi svoga života.

"Poslije ćemo odrediti datum i organizirati i svadbu. Unajmit ćemo prostor, DJ-a da nam pušta glazbu, i pozvati oko 40-ak prijatelja. Bit će i nekoliko mojih prijatelja iz Beograda, a imamo potvrdu i nekoliko prijatelja iz New Yorka da dolaze", ispričao je.

No, na slavlju neće biti nitko od Ivanove rodbine iz Beograda, pa niti roditelji. Oni njegovu homoseksualnost nikad nisu prihvatili. Štoviše, tražili su od njega da, dok je u Beogradu, taji da je gej, a u roditeljski stan nije smio nikoga dovoditi.

"Kad se sve ovo završi i kad se vjenčamo, planiram biti i malo bezobrazan. Poslat ću roditeljima poruku na kojoj će samo pisati da sam se oženio. Navest ću i njegovo ime da vide da je muškarac", poručio je.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.