Danas, na svjetski Dan prevencije samoubojstva, u Francuskoj je pokrenuta kampanja protiv samoubojstava LGBT osoba. Udruga Inter-LGBT koja je pokrenula kampanju podsjeća da je stopa samoubojstava četiri puta viša kod LGBT osoba nego u općem prosjeku stanovništva.

"Drugačije rečeno, LGBT osobe nisu sklonije samoubojstvu zbog onoga što jesu, već zbog diskriminacije, uvreda i nasilja koje trpe na svakodnevnoj osnovi“, poručuju iz udruge. Studije vođene na tu temu pokazuju upravo da su nasilje i zlostavljanje (verbalno i fizičko) među glavnim čimbenicima odgovornima za povećanu stopu samoubojstva kod LGBT osoba.

Jedna od najranjivijih skupina su transrodne osobe, koje uživaju najslabiju pravnu zaštitu i najslabije su prepoznate u javnosti.

Stigmatizacija, predrasude, individualna i institucionalna diskriminacija...

Kampanja će biti predstavljena na radiju, a potom i plakatima, a sve s ciljem da se senzibilizira šira javnost i vlast koja ima odgovornost uvesti mjere kojima bi se stopa samoubojstva kod LGBT osoba smanjila.

Prošlog tjedna je Svjetska zdravstvena organizacija objavila izvještaj o samoubojstvu i jasno navela da su jedna od ranjivijih skupina LGBT osobe. Stoga bi se napori s ciljem smanjenja stope trebali usmjeriti na liječenje mentalnih poremećaja te suzbijanje prekomjernog korištenja psihoaktivnih droga, stigmatizacije, predrasuda te individualne i institucionalne diskriminacije.

U akcijskom planu 2013.-2020. navodi se da bi države trebale pojačati usluge socijalne i psihološke pomoći i prilagoditi te usluge pomoći svim ugroženim skupinama, tako i LGBT populaciji.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.