Istaknuta transrodna aktivistica i feministica Dana McCallum još prošle se godine našla na visokome mjestu liste najvažnijih LGBT osoba u tehnološkoj industriji, a danas je osuđena na tri godine uvjetne kazne zbog obiteljskog nasilja.

Slučaj McCallum nije od jučer, ali je otvorio niz neugodnih pitanja za samu LGBT zajednicu. McCallum je u siječnju ove godine uhićena zbog sumnje na silovanje u braku te zbog toga provela četiri dana u Okružnom zatvoru u San Franciscu. Epilog se odvio prije nekoliko dana u obliku sudske nagodbe: priznala je krivnju po dvije točke optužnice koje je terete za obiteljsko nasilje i nanošenje tjelesnih ozljeda te zatočenje supruge protiv njezine volje.

Izrečena joj je uvjetna kazna od tri godine, 52 tjedna obveznog savjetovanja za suzbijanje zlouporabe alkohola, društveno koristan rad i zabrana pristupa supruzi, dok je optužba za silovanje odbačena.

Branitelj optužene, John Runfola, agresivno je odbacivao optužbe kazavši kako je žrtva imala "financijski interes". Naime, glavni mu je argument bio da je Dana McCallum supruzi predala dokumente za rastavu dva dana prije napada, pa su optužbe stoga bile "lažne, s ciljem uništavanja ugleda i pokušaja da se domogne stotina tisuća dolara, ako ne i više". Naime, McCallum je viša softverska inženjerka u Twitteru koji je, nota bene, o čitavom slučaju šutio izdavši samo jednu kratku izjavu, a ta je bila da "ne komentiraju osobne stvari svojih zaposlenika".

Ipak, kako je sama McCallum izjavila za portal Valleywag, "više ne ne radi u Twitteru, i to od 10. rujna".

Šutnja ili ignoriranje napada čije su počiniteljice žene koje su do jučer bile uzor drugima iznimno je opasno jer žrtvama poručuje da je pametnije šutjeti

"Očekivala sam više od LGBT i feminističke zajednice"

Supruga Dane McCallum na sudu je pročitala svoju izjavu u kojoj je, među ostalim, kazala sljedeće:

"Želim da znaš koliko mi je bilo teško prijaviti te. Mislila sam da mi nitko neće vjerovati, kao što je često slučaj sa žrtvama silovanja. Moram reći i da me duboko rastužuje što su mi, kao žrtvi, jedinu podršku izrazile mrziteljske antigej skupine. Očekivala sam više od LGBT i feminističke zajednice. Sramotno je da nisu u stanju prihvatiti činjenicu da je netko koga toliko vole u stanju počiniti takav strašan zločin. No, to je njima na teret."

Kazala je kako je McCallum imala dvije prilike da se ispriča, ali to nije učinila, niti ju je pitala kako je. Napad je opisala kao "seksualni zločin pod utjecajem alkohola", ali je željela oprostiti kako bi taj slučaj poslužio kao primjer drugim ovisnicima o alkoholu, a ne da se "pretvori u ružne novinske naslove kojima bi se naslađivali lešinari".

Branitelj optužene, John Runfola, agresivno je odbacivao optužbe kazavši kako je žrtva imala "financijski interes".

No, dogodilo se ovo potonje, pogotovo zato što je optužena prominentna aktivistica, feministica i vrhunska stručnjakinja u svojoj branši za koju kažu i kako je jedan od genijalnih umova iza Twittera. Osim toga, i sama McCallum mnogo je puta tvitala poruke podrške u kojima je tražila pravdu za žrtve silovanja.

Žrtve slabo ili nikad ne prijavljuju napade jer se "boje izdati LGBT zajednicu"

Slučaj McCallum motivirao je i novinarku Daily Beasta, Emily Shire, da propita tabue oko zlostavljanja u LGBT vezama i žensko-ženskom silovanju.

Tako navodi studiju iz 2005. godine koju su provele profesorice Janice Ristock sa Sveučilišta u Manitobi i Norma Timbang sa Sveučilišta u Roehamptonu., a bavi se nasiljem u vezama unutar LGBTQ zajednice. Profesorice su navele teškoće u proučavanju takve vrste nasilja, a zanimljivo je da ga žrtve slabo ili nikad ne prijavljuju jer se "boje izdati LGBT zajednicu", ali ih je i strah od "homofobije i transfobije u institucijama vlasti".

McCallum je viša softverska inženjerka u Twitteru koji je, nota bene, o čitavom slučaju šutio izdavši samo jednu kratku izjavu, a ta je bila da "ne komentiraju osobne stvari svojih zaposlenika"

Studija navodi i istraživanje iz 2000. godine koje je pokazalo kako je nasilje u lezbijskim vezama ipak rjeđe no u heteroseksualnim, ali to ne znači "da ne zaslužuje pozornost, jer bez obzira na učestalost, žrtve su žrtve i treba im pomoć".

Ako ništa drugo, zaključuje Shire, javno suđenje, kao u slučaju Dane McCallum, trebalo bi poslužiti kao prilika za edukaciju javnosti. A šutnja ili ignoriranje napada čije su počiniteljice žene koje su do jučer bile uzor drugima iznimno je opasno jer žrtvama poručuje da je pametnije šutjeti.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.