Foto: ©Robert Mapplethorpe Foundation. Used by permission

Danas se u Parizu u Grand Palaisu otvara retrospektiva američkoga fotografa Roberta Mapplethorpea (1946. -1989.). Iako ga se danas jednoglasno i bez rezerve slavi kao jednog od ključnih figura moderne fotografije, Mapplethorpeov uspon nije bio ni brz ni jednostavan.

Njegov potpis da se i danas jasno prepoznati po besprijekornom klasičnom stilu crno-bijelih fotografija. Minuciozna građena kompozicija, skoro antičke provenijencije, primjenjiva je na sve njegove motive , koji se kreću u širokom luku od mrtve prirode, portreta do muških aktova.

S oko 250 izloženih djela, pariška retrospektiva koja traje do 13. srpnja, opsežan je projekt koji daje presjek čitave njegove umjetničke karijere. Izložba se otvara slavnim autoportretom, nastalim godinu prije smrti od side, na kojem umjetnik, vidno oslabljen, no u aristokratskoj pozi, drži štap na čijem je vrhu mrtvačka glava, a zatvara se serijom polaroida s početka sedamdesetih godina.

Talent Roberta Mapplethorpea afirmirao se u New Yorku sedamdesetih godina, epohi koju se danas prepoznaje ne samo po seksualnim slobodama, već i po formiranju suvremenoga gej identiteta.

A upravo su fotografije muških aktova s eksplicitnim homoseksualnim nabojem bile okidač čitave serije kontroverzi koja je dugo pratila umjetnikovo djelo. No bilo da se radi o fotografiji "Cock and Gun" (1982., na kojoj su falus i pištolj upereni u istom smjeru) ili o autoportretu uznapredovale BDSM estetike, radovi R. Mapplethorpea ne mogu se jednostrano tumačiti kao udarac vladajućem moralu ili kao slike "s onu stranu pristojnosti", kako tvrde francuski kustosi. "Seks je čaroban. Ako ga dobro kanalizirate, u seksu ima više energije no u umjetnosti", tvrdio je umjetnik.


(Fotografije: ©Robert Mapplethorpe Foundation. Used by permission)

Francuski teoretičar Roland Barthes iscrtao je u svojoj studiji "Svijetla komora" prelazak iz pornografsko-potrošačkog u erotsko-sugestivni registar upravo na temelju Mapplethorpeovih fotografija. Naime, upravo se usmjerenošću na detalje, teksturu donjeg rublja ili nabore kože na biču, urušava tobožnja opscenost motiva kao što je falus u erekciji.

Koliko god su mu muški aktovi i autoportreti priskrbili ugled "kontroverznog umjetnika", njegov opus ne može se sagledati bez dviju žena koje su ga bitno obilježile. Prije svega, njegova muza, glazbenica Patti Smith (kultna naslovnica albuma "Horses") te bodybuilderica Lisa Lyon čije je oblikovano tijelo fotografskim aparatom tretirao u maniri Michelangela. Fotografije na kojima je njezino golo tijelo omotano američkom zastavom svakako spadaju među snažnije izričaje prerano preminulog umjetnika.

"Tražim savršenstvo u formi. Činim to s portretima. S kurcima. Sa cvijećem." (iz intervjua 1985.)

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.