Slijedom teksta objavljenog 11. studenog 2013. u Večernjem listu "Kad dvojica ili dvije tepaju 'dijete moje' – licemjerno lažu!", podignuta je prekršajna prijava protiv autora Slobodana Novaka zbog prekršaja iz članka 25. Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Crol.hr je od Prekršajnog suda u Zagrebu potom dobio informaciju da je optužni prijedlog protiv Slobodana Novaka podnesen 28. srpnja. Zaprimljen je 7. kolovoza, a predmet je dodijeljen sutkinji Katarini Jurišić dok će se daljnji raspored slučaja znati u rujnu.

"Tekst koji je Slobodan Novak objavio u Večernjem listu nas je posve skandalizirao. U njemu se spolna orijentacija i borba za LGBT ravnopravnost izjednačavaju s kaznenim djelima. Osim što smo sami bili skandalizirani tekstom, dobili smo brojne pritužbe građana te smo odlučili reagirati. Diskriminacija i uznemiravanje, s ciljem izazivanja straha, netrpeljivosti i mržnje zabranjena je u Republici Hrvatskoj i drago nam je da policija radi svoj posao. Ovo nisu jedine prijave za kršenje zakona kojima smo svjedočili u "referendumskoj godini" i nadamo se da će nadležni organi i u tim slučajevima reagirati. Homofobno šikaniranje i povreda našeg dostojanstva i poticanje na nasilje protiv LGBT osoba moraju prestati", tvrdi Marko Jurčić iz Zagreb Pridea.

Kazna od 5000 do 30.000 kuna

Inače, u tekstu se o homoseksualnosti govori kao o "tisućgodišnjem etičkom krimenu i zloglasnom protuprirodnom bludu" te se tvrdi da LGBT osobe "degutantno skreću pozornost na svoju nakaradnu osujećenost i uznemiruju većinsku javnost". Nadalje, stoji da "ne prihvaćaju činjenicu da su devijantni, neprirodno usmjereni, a da su im ipak sva tjelesna zadovoljstva sačuvana, i samo neka socijalna i formalno-administrativna, po svakoj ljudskoj logici, uskraćena".

Odvjetnica za Zagreb Pride, Ana Bandalo, poručila je sljedeće: "Prijava je podnesena u studenom 2013. 1. Policijskoj postaji u Zagrebu koja je predmet potom proslijedila 7. Policijskoj postaji. Policija je procijenila da je posrijedi prekršaj iz članka 25. Zakona o suzbijanju diskriminacije pa je zato i podnesena prekršajna, a ne kaznena prijava za govor mržnje." Očekuju pozitivan ishod, a kazne za takav prekršaj iznose od 5000 do 30.000 kuna.

Inače, članak 25. Zakona o suzbijanju diskriminacije tvrdi da "tko s ciljem prouzročenja straha drugome ili stvaranja neprijateljskog, ponižavajućeg ili uvredljivog okruženja na temelju razlike u rasi, etničkoj pripadnosti, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovnom stanju, članstvu u sindikatu, društvenom položaju, bračnom ili obiteljskom statusu, dobi, zdravstvenom stanju, invaliditetu, genetskom naslijeđu, rodnom identitetu ili izražavanju i spolnoj orijentaciji povrijedi njegovo dostojanstvo, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 5000 do 30.000 kuna."

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.