Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, koji se pokušava vratiti u političku arenu, izjavio je u subotu kako francuski zakon o istospolnim brakovima treba povući i ponovno napisati. To je dosad najžešći Sarkozyev komentar na temu bračne jednakosti.

Kako javlja AP, Sarkozy se odlučio na ovaj potez tijekom debate s još dvojicom protukandidata koji žele voditi stranku desnog centra UMP u predsjedničkoj utrci 2017. godine. Debatu je organizirao konzervativni pokret "Common Sense" ("Zdrav razum"), pred oko 3000 simpatizera stranke.

Francuska je bračnu jednakost usvojila u svibnju 2013., a istospolnim parovima omogućeno je i posvajanje djece. Kad je Sarkozy preuzeo Elizejsku palaču 2007. godine, glasačima iz LGBT zajednice bio je obećao neki oblik civilnog partnerstva, ali to se tijekom njegovog mandata nije dogodilo.

U prošlosti se zalagao za drukčiji zakon o istospolnim brakovima od onog koji je na snazi, ali ovo je prvi put da se otvoreno založio za njegovo povlačenje.

Sarkozyjevi protukandidati u utrci za šefa UMP-a dotaknuli su se pitanja istospolnih brakova, pa se Bruno le Marie usprotivio promjeni postojećeg zakonskog rješenja, što je izazivalo prosvjede konzervativne Francuske i u publici UMP-ovog skupa žestoko negodovanje, a Herve Martion osvojio je naklonost publike koja mu je pljeskala kad se založio za povlačenje "spornog" zakona.

Iako je Francuska službeno sekularna država, ona je pretežito katolička i pitanje istospolnih brakova te posvajanje djece izaziva duboko podijeljene rasprave u društvu. Prema rezultatima istraživanja javnog mnijenja IFOP, objavljenog u subotu, 68 posto Francuza podupire istospolne zajednice, a 53 posto podržava pravo na posvajanje djece.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.