Foto: Facebook/ Have a Gay Day

Redovito se tvrdi da su popularne aplikacije poput Grindra, Scruffa i Recona, koje korisnicima omogućavaju efikasno uglaviti seksualne susrete preko ugrađenog GPS sustava, bitno utjecale na odnose unutar LGBT populacije.

I dok se o društvenim posljedicama, pa i o granicama nove, digitalne initimnosti, itekako dâ raspravljati, silna popularnost navednih aplikacija zasad je potvrdila zabrinjavajuć porast spolno prenosivih bolesti među gej i biseksualnim muškarcima.

Istraživanje je proveo LGBT centar u Los Angelesu na uzorku od 7184 osobe. Otkrilo se, među ostalim, da su muškarci koji redovito koriste aplikaciju više izloženi gonoreji (25 posto više od ostalih) i klamidiji (37 posto više). No kada se radi o infekciji HIV-om ili sifilisom, korištenje aplikacija ne donosi veći rizik od standardnih susreta ili susreta ugovorenih preko internetskih stranica. Među 7184 muškarca koji su sudjelovali u ispitivanju, 34 posto ih je potvrdilo da potencijalne partnere nalazi uglavnom u standardnim društvenim susretima “lice-u-lice”, 30 posto kombinira društvene susrete s internetskim stranicama dok preostalih 36 posto kombinira društvene susrete, internetske stranice i mobilne aplikacije.

Obrazovati o potencijalnim rizicima

Autori studije upozaravaju da rezultati istraživanja u Los Angelesu koji se odnose na podatke prikupljene između 2011. i 2013. godine ne moraju nužno odražavati situaciju povećanog rizika i u drugim sredinama. Nadalje, cilj studije nije uspostaviti aplikacije kao direktan uzrok povećanog broja zaraza. Matt Beymer, direktor istraživanja, izjavio je u intervjuu za Huffington Post da im nije cilj “stigmatizirati” korisnike novih aplikacija, već žele da “gej i biseksualni muškarci mogu voljeti sa sigurnošću i oprezom”. “Želimo obrazovati gej i biseksualne muškarce o potencijalnim rizicima vezanim uz ove aplikacije”, sumirao je Beymer.

Nakon New Yorka, Los Angeles je drugi grad s najvećim brojim korisinika aplikacije Grindr. Prema studiji, većina korisnika aplikacije su ili bijelci ili Azijati, visoko obrazovani i mlađi od 40 godina. Grindr nije direktno komentirao rezultate istraživanja, no u izjavi su poručili da su “predani promoviranju sigurnih spolnih odnosa unutar LGBT zajednice te da snažno prepuručuju korisnicima korištenje zaštite i redovito testiranje.”

Tehnologija može imati i pozitvan učinak

No tehnologija može donijeti i pozitivan pomak u suzbijanju spolno prenosivih bolesti. Studija istraživača Seana Younga iz 2013. pokazala je da je latino i afroamerička gej populacija voljna otvoreno govoriti o rizicima od spolno prenosivih bolesti dok se to odvija u sklopu zatvorenih grupa za raspravu na društvenim mrežama. Naime, tako izbjegavaju potencijalnu stigmatizaciju kojoj bi bili izloženi na otvorenima grupama na Facebooku. “Kako bi ostali zdravi, muškarci koji se koriste novim tehnologijama moraju biti upućeni u rizike od spolno prenosivih bolesti”, poručio je Young.

Iako cilj istraživanja o vezi aplikacija i spolno prenosivih bolesti nije bio ispitati korištenje droge, ono je pokazalo veći stupanj rekreacijske konzumacije kokaina i ecstasya među muškarcima koji redovito koriste mobilne aplikacije.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.