Prema Kaznenom zakonu u Maroku, spolni čin između dviju osoba istog spola može biti sankcioniran kaznom do tri godine u zatvoru. No unatoč represivnim mjerama, tamošnji kolektiv Aswat bori se prava spolnih manjina i upravo je izdao prvu epizodu web serije "Kyanine“ (Postojimo).

U prvoj epizodi prati se sudbina mladića Hamze (kojem se ne otkriva lice). On u epizodi prepričava zašto se smatra isključenim iz marokanskog društva, kako su ga verbalno napadali školski kolege te kako su ga na ulici gađali kamenjem. Prepričava čak i priču o tome kako mu je majka davala jela s pikantnim umakom da od njega napravi "muškarca“.

Cilj nove web serije jest prenijeti svjedočanstva o nasilju koje trpe pripadnici spolnih manjina, objašnjava Marwan Bensaïd, jedan od začetnika projekta. "Sve što tražimo jest da se spolne manjine tretiraju kao i sve ostale skupine, kao građani i ljudi“, tvrdi Bensaïd te se nada će nova serija otvoriti javnu raspravu.

Epizoda je zasad pregledana preko 200.000 puta na Youtubeu. Kolektiv Aswat još je prošle godine objavio videokampanju "Ljubav nije zločin“ u kojem se istaknuti članovi marokanskog društva zalažu protiv homofobije.

 

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.