Foto: Facebook

Posljednjih tjedana svjedočimo sve većem broju osobnih priča iz SAD-a o nekadašnjim strastvenim zagovarateljima tradicionalnih obiteljskih vrijednosti koji se danas bore za bračnu jednakost i staju na stranu LGBT osoba.

No, jedna skupina društva ne želi čekati starost da bi se osvrtala na aktivnosti iz prošlosti i eventualno za njima žalila. Naprotiv, ona svoj potencijal, ideje i energiju već sad usmjerava na zagovaranje jednakosti i ravnopravnosti svih osoba. Riječ je o populaciji mladih koja, izgleda, uči na greškama starijih.

Primjer za to je politička platforma koja okuplja više od 60 mladih osoba pod nazivom Mladi konzervativci za pravo na brak. Uz popriličnu financijsku injekciju od milijun dolara, odlučili su u sljedeće dvije godine, do održavanja sljedeće Konvencije republikanaca, promijeniti razmišljanja svojih stranačkih kolega i kolegica te šire američke javnosti o bračnoj jednakosti. Iz tog su razloga pokrenuli kampanju "Promijenimo platformu" kojom žele u potpunosti ukloniti antigej poruke i govor mržnje koji se nerijetko čuju iz redova republikanaca.

Na mladima svijet ostaje

"Vrijeme je da moderniziramo republikance. Naš je cilj učiniti nacionalnu republikansku platformu uključivom prema LGBT osobama i njihovim obiteljima i vratiti je našim temeljnim uvjerenjima o slobodi, obitelji i ograničenom djelovanju vlade. Budućnost stranke je jasna kad je riječ o braku jer već svjedočimo seizmičkom preokretu u podršci bračnoj jednakosti", objasnio je voditelj kampanje Tyler Deaton.

Ovakav ishod događaja koji dolazi na inicijativu mladih ni ne čudi jer je posljednje istraživanje Centra Pew pokazalo da najveća podrška bračnoj jednakosti dolazi upravo od osoba mlađih od 30 godina, dok su brojne ankete dilje SAD-a pokazale da i sve veći broj starijih osoba podržava ove promjene.

Ponukani uspješnom kampanjom u Nevadi, Indiani, Oregonu, Kaliforniji i Novom Meksiku, mladi aktivisti nastavljaju svoju misiju osvještavanja i senzibiliziranja javnosti putujući prema državama američkog Juga i Srednjeg Zapada kao što su New Hampshire, Iowa i Južna Karolina.

"Vjerujemo da je brak jednako važan na razini religije i osobne slobode pojedinca. Brak koji se temelji na ljubavi i doživotnoj privrženosti temelj je našeg društva, a kako se ova institucija razvija, tako se i naše društvo razvija", stoji u opisu kampanje. "Vjerujemo da brak izravno utječe na društveno i ekonomsko stanje obitelji i društva te da zanemarivanje obitelji vodi do većih troškova države i većeg uplitanja vlade u živote njezinih građana. Stoga vjerujemo u osnaživanje obitelji i pojedinaca koji će dovesti do slobode sklapanja braka", poručuju voditelji kampanje.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.