Foto: Wikimedia Commons/Foreign and Commonwealth Office

Crkva je u prošlosti homoseksualnim osobama "vjerojatno nanijela mnogo zla", no to se danas više ne može popraviti. Barem tako tvrdi nadbiskup od Canterburyja, Justin Welby, u intervjuu za britanski Telegraph.

"Borimo se s realnošću postojanja različitih skupina diljem svijeta kojima Crkva nanosii nepravdu, ili je to činila kroz povijest. Pogledajte samo LGBT populaciju u Ujedinjenom Kraljevstvu i širom svijeta, recimo u Africi, kakvim su zlostavljanjima i mržnji (bili) izloženi", kazao je Welby.

Kazao je kako Anglikanska crkva ne može dati blagoslov istospolnim brakovima jer bi je to razjedinilo. Posebno se osvrnuo na Afriku, gdje je brojnim sljedbenicima te Crkve "nemoguće prihvatiti homoseksualnost", a baš u Trećem svijetu kršćani se suočavaju s progonima. Stoga, kaže, Crkva ne smije napraviti ništa što bi te ugrožene skupine od nje izoliralo. Naime, druga najveća skupina vjernika u Anglikanskoj zajednici dolazi iz Nigerije – njih oko 18 milijuna.

"Kako to pomiriti i učiniti ono što je pravedno za sve? Ne samo prema jednoj skupini koja vam je draža i s kojom je lakše nešto poduzeti?", pita se nadbiskup, prisjećajući se tragedije kojoj je svjedočio u Južnom Sudanu, nakon masakra više desetaka kršćana. U četvrtak se dogodio novi pokolj u kojem je, tijekom napada na UN-ovu bazu, ubijeno najmanje 58 ljudi.

Nema veze što ljudi svakodnevno ginu, homoseksualnost je daleko veći problem

No, usred kaosa koji je zatekao, lokalnim religijskim vođama bila su važnija pitanja vezana uz homoseksualnost. U razgovoru s njim poručili su mu kako ubuduće neće prihvatiti njegovu pomoć ako Crkva blagoslovi istospolne brakove.

Nakon ozakonjenja bračne jednakosti prošlog mjeseca u Engleskoj i Walesu, upravo se Anglikanska crkva našla u specifičnoj poziciji. Premda je službeno izuzeta iz zakona, odnosno nema obvezu vjenčavanja istospolnih parova, njezini najviši dužnosnici razgovarat će o mogućnosti takozvanih "neformalnih crkvenih ceremonija vjenčanja".

Još jedan izazov za Anglikansku crkvu jest njezina vlastita doktrina koja kaže da biskupima, svećenicima i đakonima Bog ne zapovijeda suzdržavanje od bračnog života. Iako su svom svećenstvu pokušali nametnuti zabranu sklapanja istospolnih brakova, to nije prošlo jer se najmanje jedan anglikanski svećenik, od ozakonjenja bračne jednakosti, vjenčao sa svojim partnerom.

Švicarci su u nedjelju uvjerljivom većinom podržali zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju

Ovogodišnja zagrebačka Povorka ponosa najavljena je za 1. lipnja. Organizacijski odbor Povorke

U nedjelju je održana 96. dodjela Oscara koja je protekla u očekivanom tonu – "Oppenheimer" je

Je li vam poznat scenarij kad se kolege s posla vrate s godišnjeg odmora i prepričavaju

Dora 2024. nakon dugo je godina donijela dvije polufinalne večeri, jer standardni format od jedne

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.